Ragbi kekal ‘B’

23 Jun 2018 – Pasukan ragbi kekal dalam kategori sukan B ke Sukan Asia di Indonesia pada Ogos 2018. Majlis Olimpik Malaysia (MOM) menolak rayuan akhir Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM) untuk meletakkan sukan itu dalam kumpulan A.

Pengerusi Jawatankuasa Rayuan MOM, Datuk Seri Abdul Azim Mohamad Zabidi mengumumkan bahawa ragbi akan kekal dalam kategori B bersama bola sepak, badminton wanita, bola baling, kabbadi, paragliding, dan silat.

Pasukan Malaysia 7 menduduki tempat ke-6 di Asia dalam Asia Rugby Sevens Series 2017 walaupun menunjukkan prestasi cemerlang untuk memenangi emas pertama pada Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur. Untuk disenaraikan dalam kategori A, pasukan perlu berada dalam kedudukan 4 terbaik Asia.

Kesatuan Ragbi Malaysia perlu membayar kesemua perbelanjaan pasukan di Sukan Asia. Walau bagaimanapun, mereka masih mempunyai peluang untuk menuntut kembali jika pasukan dapat memenangi sebarang pingat dalam kejohanan itu.

Pasukan itu sedang giat melakukan latihan di bawah bimbingan Encik Saizul Hafifi dan dijangka mengambil bahagian dalam 2 kejohanan tempatan serta satu kejohanan antarabangsa di Jepun pada bulan depan.

Gambar oleh Fauzi Saim / CSN untuk Ragbionline

Leave a Reply

Next Post

Good rehearse for Namibia

24 June 2018 – Malaysia University Rugby 7s team had a good rehearsal in the 4 teams friendly match yesterday. The game took place at the Tunku Mahkota Ismail Sports School. The team who only have less than one month to prepare for the FISU 2018 World University Rugby Sevens […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: