Persiapan terbaik untuk ke Namibia

24 Jun 2018 – Pasukan Universiti Rugby 7s Malaysia melakukan persiapan terbaik dengan melalui 3 perlawanan persahabatan 4 penjuru semalam. Perlawanan ini berlangsung di Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail, Bandar Penawar


Pasukan ini hanya mempunyai kurang daripada sebulan untuk melakukan persiapan bagi Kejohanan Ragbi Sevens Dunia FISU 2018 dan beraksi dengan baik untuk memenangi satu daripada 3 perlawanan. Mereka kalah kepada pasukan kebangsaan Malaysia dengan dua percubaan. Pasukan ini mengalahkan pasukan Singapura 7s 24 – 7 dalam perlawanan pembukaan. Bagaimanapun, mereka dikejutkan pasukan muda Singapura ketika mereka tumpas 12-17 oleh pasukan Singapura U20 dalam perlawanan terakhir.

12 pemain telah dipilih selepas prestasi mereka dinilai sewaktu kejohanan MASUM sebelum ini. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IiUM) yang memenangi kejohanan itu mempunyai 5 pemain di dalam pasukan manakala Universiti Putra Malaysia (UPM) mempunyai 4 wakil. Universiti Teknologi MARA melengkapkan senarai 12 pemain dengan 3 lagi pemain.

Pemain dan pengurusan:

HOD – Dr.Hanafiah Bin Ayob
Pengurus – Muhammad Zyuraidi Abd Majid (UPM)
Jurulatih – Khairul Azhar Bin Shaarani (IIUM)

Pemain
1. Faat Hor Rozi Bin Ismail (UPM) – Naib Kapten
2. Nur Azri bin Azmi (UPM)
3. Muhammad Faizal Md Tahir (UPM)
4. Muhammad Azizul Hakim Bin Che Oon (UPM)
5. Mohamad Sofian Bin Mohamad Kamil (UiTM) – Kapten Pasukan
6. Muhammad Hezry Muhammad Anis (UiTM)
7. Joseph Gordon (UiTM)
8. Jahangir Khan Majith Khan (IIUM)
9. Mohd Khairi B. Radzi (IIUM)
10. Mohammad Mirza B. Zam Zam (IIUM)
11. Mohammad B. Mohd Nilam (IIUM)
12. Harith Izzuddin B. Zali (IIUM)

Ini merupakan satu pasukan yang berkualitu serta mempunyai pengalaman dengan kapten pasukan, Sofian Kamil, Faat Hor Rozi dan Mirza Zam Zam bermain untuk pasukan Universiti Malaysia pada edisi Swansea 2016. Sofian Kamil turut mewakili pasukan Malaysia 15s pada aksi Asia Rugby Championship 2018 yang lepas. Nur Azri adalah sebahagian daripada pasukan Sukan SEA manakala Faizal Md Tahir dan Azizol Hakim bermain untuk Malaysia dalam Siri Asia Sevens. Harith Izzuddin juga mewakili Malaysia di peringkat kumpulan umur. Mohammad bin Mohd Nilam yang bersinar dalam Siri 7N Kebangsaan NAZA 2017 dengan jumlah yang paling banyak mencuba, turut menerima panggilan.

Pasukan ini menjalani fasa pertama latihan pada 6 – 8 Jun 2018. Mereka kembali ke kem latihan pada 20 Jun selepas cuti rehat Aidilfitri untuk fasa kedua. Pasukan itu perlu mempertingkatkan kecergasan mereka sememangnya menjadi masalah dalam perlawanan terakhir di mana mereka kalah kepada pasukan Singapura Under 20 selepas dua prestasi cemerlang sebelum ini.

Mereka akan terbang ke Namibia pada 9 Julai 2018 dengan kejohanan bakal berlangsung dari 12 – 14 Julai di Swakopmund, Namibia. Malaysia berada dalam kumpulan A bersama Sri Lanka, Namibia, dan Colombia.

Gambar oleh Fauzi Saim / CSN untuk Ragbionline

Leave a Reply

Next Post

Hibiscus maintain ARC status

30 June 2018 – Malaysia will have another chance to compete in Asia highest level in 2019 despiting finishing last in 2018 edition. This came after Asia no 1, Japan, decide not to compete in ARC as they want to focus on the upcoming 2019 Rugby World Cup. Asia Rugby […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: