Tiada ragbi di SEA Games 2019

20 Mei 2018 – Impian Malaysia untuk mempertahankan pingat emas dalam Sukan SEA terbantut oleh maklumat terbaru dari Filipina. Dalam siaran akhbar dari Majlis Olimpik Malaysia (MOM) pada 17 Mei, ragbi bukan salah satu daripada 30 sukan yang diluluskan untuk sukan tersebut.


Malaysia memenangi emas buat kali pertama dalam kategori lelaki. Mereka mengalahkan Singapura dalam perlawanan terakhir selepas cemerlang menamatkan saingan di tempat pertama dalam acara round robin. Malaysia juga memperoleh gangsa dalam kategori wanita setelah mereka mengalahkan tuan rumah Sukan SEA2019, Filipina pada perlawanan ke-3/4. Thailand memenangi emas untuk acara wanita.

Keputusan untuk mengecualikan ragbi pada 2019 Sukan SEA Filipina mungkin disebabkan oleh ketidakupayaan mereka untuk memenangi sebarang pingat dalam edisi sebelumnya. Kedua-dua pasukan Filipina menduduki tempat keempat meskipun menunjukkan prestasi yang baik. Filipina memenangi emas untuk lelaki dan gangsa untuk wanita kembali pada tahun 2015.

Malaysia masih boleh mempertahankan emas andai Kesatuan Ragbi Malaysia mencadangkan Majlis Olimpik Malaysia untuk merayu untuk sukan itu diadakan pada 2019. Mereka mempunyai sehingga 13 Jun untuk melakukan rayuan.

Pasukan Malaysia 7 pula kini dalam rangkan untuk mempersiapkan diri menghadapi Sukan Asia yang akan datang di Indonesia pada akhir tahun ini. Mereka berimpian untuk memenangi apa – apa warna pingat selepas mendapat banyak pengalaman dalam saingan Sukan Komanwel 2018 di Gold Coast.

Leave a Reply

Next Post

Back to the field

20 June 2018 – Malaysia 7s team cut their holiday short and continue their training at the Universiti Putra Malaysia, Serdang today. The team is preparing for the upcoming 2018 Asia Game in Indonesia later this year. 18 players reported for duty including two new faces, Muhd Safiy bin Mohd […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: