Kami mahu menghasilkan mata

10 April 2018 – Ketua Jurulatih Malaysia, Saizul Hafifi kekal optimis dengan peluang pasukannya untuk bersinar di Gold Coast. 4 hari sebelum sepak mula, Saizul berharap para pemain akan bermain permainan terbaik sepanjang Sukan Komanwel 2018 yang sedang berlangsung di Australia.

Pasukan kebangsaan berada di Pool A bersama Afrika Selatan, Scotland dan Papua New Guinee. Kesemua 3 pasukan ini sangat kuat memandangkan mereka bersaing dalam Siri Dunia HSBC Sevens. Afrika Selatan beraksi cemerlang sepanjang tahun dan kini memimpin Siri Sevens Dunia manakala Scotland berada pada tangga ke-9 pada masa ini dengan Papua New Guinee di tempat ke-16 dengan 6 mata.

Ia akan menjadi satu tugas berat bagi pasukan kebangsaan untuk mengalahkan mana-mana pihak lawan, terutamanya Afrika Selatan. “Kami mahu menghasilkan beberapa mata menentang ketiga-tiga pasukan dalam kumpulan. Kami akan memastikan jarak mata kecil” kongsi Saizul Hafifi ketika dihubungi. Malaysia menjaringkan hanya 1 try menentang Papua New Guinee pada 2014 apabila kedua-dua pasukan bertemu pada Sukan Komanwel 2014 di Scotland.

12 pemain di Gold Coast berada dalam keadaan terbaik dan bersedia untuk memberikan persembahan terbaik mereka dalam kejohanan itu. Hanya kapten pasukan, Zulkiflee Azmi, dan Zharif Affandi mempunyai pengalaman bermain di Sukan Komanwel kerana mereka adalah sebahagian daripada skuad 2014. 10 pemain lain akan memenuhi impian mereka untuk bermain menentang beberapa pasukan terbaik di dalam dunia ragbi 7 dunia.

Pencapaian terbaik Malaysia dalam Sukan Komanwel adalah pada tahun 1998 di Kuala Lumpur apabila pasukan itu mencapai separuh akhir Plate. Malaysia memenangi 3 daripada 17 perlawanan sejak sukan diperkenalkan pada 1998. 2018 akan menjadi kali kelima Malaysia layak untuk bermain dengan pasukan itu hanya terlepas edisi 2006, juga di Australia.

Standard ragbi 7s di Sukan Komanwel begitu tinggi memandangkan terdapat 10 pasukan yang merupakan pasukan teras dalam Siri Rugbi Sevens HSBC yang akan bertanding di Gold Coast. Afrika Selatan akan menjadi salah satu pasukan untuk pilihan selain daripada tuan rumah, Australia yang pastinya berjuang untuk emas. Pasukan dalam prestasi terbaik, Fiji yang baru memenangi 2018 Hong Kong Sevens, juga harus menjadi pesaing untuk pingat emas.

Hanya pasukan teratas kumpulan akan mara ke separuh akhir manakala pasukan kedua terbaik akan beraksi ke pusingan kelayakan untuk menentukan kedudukan ke-5 hingga ke-8.

Ikuti perjalanan Malaysia 7 di laman web kami kerana kami akan membawa kemas kini terkini keputusan perlawanan menerusi pautan ini.

Commonwealth Games

Malaysia akan membuka kempen menentang Afrika Selatan pada 14 April sebelum mereka menamatkan perlawanan Pool against Papua New Guinee.

Gambar ihsan dari Saizul Hafifi

Leave a Reply

Next Post

Terengganu fires warning ahead of SUKMA

10 April 2018 – Months prior to the 2018 SUKMA in Perak, young Terengganu squad fired warning to the other team. They showed outstanding performance during the recently conclude Price of Songkla University Hatyai International Rugby 7s 2018. Terengganu finished as runner-up as they lost to All For One 12 […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: