Perak julang piala kedua

13 Mac 2018 – Tiada pasukan mampu menyerkat Perak ketika mereka mencatat kemenangan ke-12 berturut-turut dalam Kejohanan Naza Nasional 7s 2018. Mereka kekal tanpa kalah dari siri pertama di Stadium Hang Tuah, Melaka seminggu yang lalu dan mengulangi prestasi yang sama dalam siri kedua di Stadium Educity, Johor.


Perak mengalahkan pasukan yang sama, Kedah dalam perlawanan akhir. Kedua-dua pasukan mempunyai rekod yang cemerlang, dengan mereka mencatat 3 kemenangan daripada 3 dalam perlawanan kumpulan. Perak mengalahkan Kelantan dalam perlawanan pertama 17 – 5 sebelum mereka membongkar Kuala Lumpur 22 – 5. Perak berjaya mengesahkan kedudukan teratas dengan kemenangan 33 – 7 ke atas ATM dalam perlawanan kumpulan terakhir.

Kedah yang hadir dengan matlamat mereka untuk keputusan yang lebih baik daripada siri pertama, perlu bekerja keras sebelum mereka mengatasi Negeri Sembilan 21 – 17 dalam perlawanan pertama mereka. Mereka bermain jauh lebih baik ketika mereka membenam Selangor 31-0 sebelum mengesahkan kedudukan teratas dengan kemenangan ke atas tuan rumah, Johor 22 – 7 dalam perlawanan kumpulan terakhir mereka.

Kedah tidak mengahadapi sebarang masalah pada aksi suku akhir menentang Kuala Lumpur. Kedah menang dengan keputusan 26-0. Sebaliknya, Perak dikejutkan dengan permulaan yang pantas Selangor. Mereka kembali bangkit semula daripada 2 percubaan ketika mereka menempah tempat ke separuh akhir dengan kemenangan 26 – 10 ke atas Selangor.

Pengalaman memberbezakan antara Kedah dan Kelantan. Dipimpin oleh tonggak kebangsaan, Fairuz Abdul Rahman, 2 try pantas di awal permainan memastikan Kedah memenanginya dengan keputusan 17 – 5. Perak tidak mempunyai masalah untuk menempah tempat di final. Pasukan yang seimbang ini mudah mengatasi ATM semasa mereka mengalahkan mereka 40 – 10.

Kedah memulakan aksi di perlawanan akhir dengan cemerlang apabila pemain berusia 20 tahun, Hafizuddin Amin menyudahkan gerakan yang baik oleh Luqman Nur Hakim untuk menjaringkan try pertama pada minit pertama. Skuad Perak bangkit menjaringkan try menerusi Faizal Mat Tahir semenit kemudian. Kedah mengambil kesempatan penuh apabila Perak terpaksa beraksi dengan 6 pemain apabila Mohd Amir Hadafi dilayangkan kad kuning kerana bentesan merbahaya. Luqman Nur Hakim memperlihatkan kepantasan beliau untuk menjaringkan try kedua Kedah dengan Fairuz Abdul Rahman menggunakan semua pengalamannya untuk menyelesaikan conversion. Kedah mendahului 12 – 5. Hasrat Kedah mahu memimpin pada separuh digagalkan oleh Amirul Aiman ​​Ihsan ketika dia mencetak try kedua untuk Perak pada lewat separuh. Faizal Mat Tahir mengekalkan kecemerlangannya untuk menjaringkan conversion cemerlang dari sudut sukar untuk kedua-dua pasukan terikat dengan 12 mata.

Perak mempunyai permulaan yang lebih baik pada babak kedua. Mohd Nur Azri menjaringkan try ketiga untuk Perak 3 minit ke separuh masa kedua sebelum Faizal Mat Tahir menambah dua mata lagi melalui conversion yang menarik. Perlanggaran antara dua pemain Kedah di dalam kawasan try mereka memberikan Harith Iqbal peluang paling mudah untuk menjaringkan try tersebut. Faizal Mat Tahir memastikan piala di dalam genggaman mereka dengan satu lagi tendangan yang luar biasa. Perak selesa memimpin 26 – 12 dengan minit untuk pergi. Kedah menutup jurang dengan cubaan terakhir siri itu melalui Fairuz Abdul Rahman. 2 lagi mata dari Fairuz tidak cukup buat pasukan Kedah.

Perak meraikan kejayaan siri kedua selepas mengalahkan Kedah 26 – 19 di final.

Perak dengan selesa mengetuai kedudukan keseluruhan untuk kategori Core Men dengan 24 mata, 4 mata lebih baik daripada Kedah di tempat kedua.

Semak maklumat padanan pada kategori Lelaki Core melalui pautan ini.

Malaysia National 7s Series 2 – Johor – Men Core

Gambar oleh Fauzi Saim

Leave a Reply

Next Post

SEA Games 7s create history

14 March 2018 – Malaysia 7s men team who won gold in the 2017 Kuala Lumpur SEA Games created another history last night. They became the first national rugby team shortlisted for the National Sports Award 2017. Malaysia 7s team was one of the four candidates for the Best Male […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: