Perak juara pertama

5 Mac 2018 – Perak menjadi pemenang pertama dalam format kejohanan baru NAZA National 7s Series 2018. Siri pertama berlangsung di Stadium Hang Tuah, Melaka. Perak kekal tanpa kalah sepanjang kejohanan berlangsung.

Perak mengatasi satu lagi pasukan pilihan, Kedah di perlawanan akhir. Kedua-dua pasukan berhadapan dengan satu sama lain pada perlawanan peringkat kumpulan B. Perak yang menamatkan sebagai naib jaura National 7s 2017 di Ipoh, mengalahkan Kedah 12 – 5 dalam perlawanan kumpulan. Perak tidak mempunyai banyak masalah apabila mereka berhadapan dengan Negeri Sembilan dengan kemenangan 26 – 0. Selangor juga gagal menyaingi pasukan Perak yang ketika mereka tumpas 26-10.

Kedah muncul naib juara kumpulan B. Mereka memulakan hari pertama dengan kemenangan selesa 19 – 0 ke atas Negeri Sembilan sebelum mereka berjaya mengatasi Selangor 28-14.

Perak nyata terlalu kuat untuk Kuala Lumpur pada saingan suku akhir. Mereka menjaringkan 6 try untuk membenam Kuala Lumpur 40 – 0. Kedah mara ke separuh akhir apabila mereka mengatasi pasukan juara National 7s 2017, Kelantan. Kedah memenangi saingan suku akhir 14 – 5.

ATM yang menduduki tempat teratas Kumpulan A, tidak mampu menghentikan Kedah di separuh akhir. Kapten Kedah dan pemain kebangsaan semasa, Fairuz Abd Rahman mengetuai pasukannya ke final ketika mereka menewaskan ATM 21-5.

Dalam satu lagi saingan separuh akhir, skuad Johor tidak dapat menandingi pengalaman Perak meskipun memberikan persembahan terbaik mereka dalam perlawanan itu. Perak menjaringkan 4 try dan menyelesaikan kesemua 4 conversion untuk Silver Gaurus mara ke perlawanan akhir.

Kedah bermula cemerlang pada perlawanan akhir apabila menjaringkan try pertama pada minit kedua. Mereka tidak dapat mengekalkan momentum ketika Perak mula mendapat cengkaman. Perak menyamakan kedudukan lewat separuh masa pertama sebelum conversion yang berjaya menyaksikan mereka memimpin 7 hingga 5 pada penghung separuh masa pertama.

Perak memastikan mereka terus mendominasi dengan try ke dua, 2 minit selepas separuh masa kedua bermula. Mereka menambah try ketiga dan terakhir dengan pada penghujung saingan untuk selesa mendahului 21-5. Kedah berjaya menutup jurang dalam perlawanan terakhir ketika mereka menjaringkan try kedua mereka dan menyempurnakan conversion mereka.

Perak merangkul gelaran Siri 1 Men Core NAZA National 7s Series 2018 selepas kemenangan 21 – 12 ke atas Kedah pada perlawanan akhir. Muhammad Hakim dari Perak juga dianugerahkan anugerah pemain terbaik kejohanan.

Kejohanan itu akan disambung semula dalam masa seminggu apabila pasukan bergerak ke Selatan untuk siri kedua. Tonton kesemua perlawanan secara langsung di Ragbionline.com dari Stadium Educity, Nusajaya. Siaran langsung akan bermula jam 10.00 pagi hingga akhir kejohanan.

Siri 1 – Melaka. Keputusan, jadual, ketukan dan banyak lagi pada pautan ini.

Series 1 – Melaka

Dapatkan kemas kini terkini di Siri 2 di sini.

Series 2 – Johor

Gambar oleh Zainuddin Mamat.

Leave a Reply

Next Post

Melaka master invitational category

6 March 2018 – The tournament host, Melaka win the Invitational category in the first ever 2018 NAZA National 7s Series. Melaka came out top from 4 competing teams with 100% record throughout the tournament. In the final match, Melaka overcame PDRM 10 – 5. Right in front of the […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: