KJ penuhi impian pasukan Bawah 17 Wanita

28 November 2017 – Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin menghabiskan 15 minit untuk menemui dan memenuhi impian pasukan Malaysia 7s bawah 17 gadis yang sangat ingin bertemu dengannya sebelum mereka berlepas ke Emiriyah Arab Bersatu pada hari Isnin. Ia adalah 30 minit yang akan selalu diingati seluruh pasukan ketika mereka bertemu KJ di parlimen, dengan lawatan khas di sekitar parlimen sebelum pertemuan itu.

“Ia adalah sesuatu yang sangat istimewa untuk mewakili Malaysia tetapi ia hadir dengan begitu banyak tanggungjawab. Kami memberi sokongan penuh kepada ragbi kerana kami menyedari potensi besar sukan itu terutama selepas kita memenangi emas dan gangsa di Sukan SEA dan kedudukan ke-4 di Asia untuk pasukan 15s, “kata Khairy semasa mesyuarat itu.

Khairy Jamaluddin menyampaikan bendera Malaysia kepada Ketua Kontinjen, Puan Seri Diana Diego sebelum menyerahkan bendera itu kepada kapten pasukan.

KJ turut menggesa pasukan itu menunjukkan semangat juang yang tinggi walaupun pasukan itu berada di renking paling rendah dalam kejohanan itu. Malaysia sebagai pasukan piliha ke-12 kejohanan. Dia juga mengingatkan pemain untuk mengikuti arahan jurulatih untuk memastikan mereka berpegang kepada pelan permainan.

Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin bin Haji Mulia yang juga Penasihat Kesatuan Ragbi Sabah turut hadir pada majlis tersebut. Tan Sri meminta perhatian daripada Kementerian Belia dan Sukan kerana ini adalah penyertaan pertama dari Malaysia pada kejohanan ini.

Puan Seri Diana Diego percaya bahawa pasukan ini mempunyai potensi untuk menjadi pencabar yang serius kepada mana-mana ragbi kuasa di Asia pada masa akan datang. Dia memberikan pasukan itu dua tahun untuk menguasai dan menggilap keupayaan mereka supaya mereka terus berkembang. “Pembangunan mereka juga bergantung kepada sokongan dan bantuan oleh semua orang,” tambah Puan Seri Diana Diego.

Kebanyakan perbelanjaan pasukan yang ditaja oleh Tan Sri Pandikar Amin dan Puan Seri Diana Diego dengan bantuan rakan dan syarikat ketika mereka menempuh perjalanan mahal ke Emirates.

Pasukan itu kini sudah berada di Dubai selepas penerbangan 10 jam dari Kuala Lumpur melalui Brunei. Malaysia berada di Pool D. Mereka akan berdepan Thailand dalam perlawanan pertama mereka. Malaysia akan menamatkan perlawanan kumpulan mereka menentang salah satu pasukan teratas, China. Hanya dua pasukan teratas yang akan maju untuk mengalahkan pusingan dengan pasukan terakhir akan bermain di pusingan kumpulan robin.

Leave a Reply

Next Post

Tough Day 1 for Malaysia Girls

29 November 2017 – Malaysia showed great fighting spirit on the very first day of Asia Rugby Under 17 Girls in the Pre-Youth Olympic Qualifiers in Dubai. Malaysia is winless on the first day as they unable to break China and Thailand on the group stage. The rescheduling in Pool […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: