Datuk Sulaiman Daud Cup kembali ke SEMASHUR

27 November 2017 – SEMASHUR dinobatkan sebagai juara bagi Kejohanan Ragbi 10-an 2017 Di bawah 15 MSSM / Milo. Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor (SEMASHUR) yang mewakili Selangor selepas memenangi peringkat negeri, menghadapi pasukan Kedah Sekolah Menengah Sains Pokok Sena (SAINA) di perlawanan akhir. Piala Datuk Sulaiman Daud akhirnya kembali ke SEMASHUR kerana mereka memenangi gelaran tersebut pada 2014.

SEMASHUR mempamerkan dominasi hebat sepanjang persembahan dengan hanya Sekolah Menengah Seri Mersing yang mampu menembusi mereka dalam perlawanan suku akhir. SEMASHUR mendahului Kumpulan F dengan rekod 100%, menjaringkan sekurang-kurangnya 4 try dalam setiap perlawanan. Mereka mencatatkan perbezaan mata tertinggi dengan 113, tanpa pasukan lain mencapai 100 markah.

SEMASHUR membuka kempen dengan kemenangan 46-0 ke atas MRSM Kuching sebelum meneruskan kejayaan mereka dengan kemenangan 43-0 ke atas MRSM Kuala Terengganu. Mereka menamatkan perlumbaan baik ketika mereka menjaringkan 4 try untuk menang 24-0.

High School Klang tidak dapat memberikan sebarang ujian untuk SEMASHUR pada peringkat 16 perlawanan terakhir. Pasukan SEMASHUR mara ke peringkat suku akhir dengan kemenangan mudah 33-0.

Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Mersing menjadi satu-satunya pasukan yang menembusi SEMASHUR pada suku akhir. Namun dua percubaan mereka tidak mencukupi kerana SEMASHUR menempah tempat ke separuh akhir dengan mengalahkan kemenangan 33-14. SEMASHUR mencatatkan 4 lagi percubaan di separuh akhir. Pasukan mereka yang mendapatk latihan yang cukup beraksi lebih baik daripada Sekolah Dato ‘Abdul Razak dari Negeri Sembilan, dan mencatat kemenangan 22 – 0.

Sekolah Menengah Sains Pokok Sena juga beraksi hebat untuk menempah tempat di perlawanan akhir. Mereka mengejutkan beberapa pasukan pilihan yang kuat, terutama di separuh akhir. Mereka menempah tempat di perlawanan akhir ketika mereka mengalahkan salah satu pasukan pilihan, Sekolah Sultan Alam Shah 13 – 0.

SEMASHUR menguasai sepenuhnya perlawanan akhir. Hariz Ezzat bin Hamidon memberikan SEMASHUR pendahuluan dengan try pembukaan. Mohd Najmuddin bin Norhisham menambah try yang kedua untuk pasukan sebelum Asrul Idham bin Asri mengesahkan gelaran Datuk Sulaiman Daud untuk SEMASHUR dengan try ketiga. Mereka menjulang trofi dengan kemenangan 15-0.

Aksi cemerlang pasukan ini datang dari kerja berpasukan yang hebat kerana pasukan ini menerima bantuan dari 3 bekas pelajar meraka, Amir Asyraf b. Yusri, Luqman b. Ishak dan Amir Ashmaan bin Abdul Muttalib yang juga memenangi gelaran pemain terbaik pada 2014. Jurulatih mereka, Cikgu Soleh Abdul Hamid juga memainkan peranan penting dalam prestasi hebat pasukan ini dan kehadiran ibu bapa 100% meningkatkan semangat SEMASHUR untuk memenangi piala.

Tidak terkejut melihat SEMASHUR mengangkat gelaran itu kerana mereka mempunyai 2 sesi latihan intensif fizikal di UPSI untuk menyediakan mental dan psikologi di bawah bimbingan Dr. Huzairi. Hampir semua kos persediaan ditaja oleh ibu bapa pemain.

Tahniah SEMASHUR!

Foto oleh SEMASHUR

Leave a Reply

Next Post

KJ fulfil under 17 girls dream.

28 November 2017 – Youth and Sports Minister, YB Khairy Jamaluddin spend 15 minutes to meet and fulfil the Malaysia 7s Under 17 girls wish to meet him team before they departed to the United Arab Emirates on Monday. It was 30 minutes to remember for the whole team as […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: